Veckobrev nr 48

Observera

Denna text publicerades första gången den 26 november, 2020. Den kan därför innehålla information eller ståndpunkter som är inaktuella. Den finns tillgänglig på hemsidan för arkivändamål.

På söndag är det första advent. Ordet kommer från latinets adventus Domini som betyder Herrens ankomst. Adventstidens fyra veckor har sina rötter i julfastan, en spegling av påskfastan. Detta samband märks genom att vi vid första advent fortfarande läser om Jesu intåg i Jerusalem. (Ur Kyrkoårets gudstjänster 2020–2021).

För de som brukar följa söndagens texter i psalmboken, börjar vi nu på nytt med ”Första årgångens” texter.

Det blir ingen gudstjänst den 1a advent, men vi öppnar upp kyrkan kl 16.00-19.00. Ljusstakarna lyser, julkrubban och granen finns på plats. Välkommen att sitta ner en stund i tystnad, enskild andakt, bön. Vid ljusbäraren kan du tända ett ljus i tacksamhet eller i bön, för dig själv eller för någon annan. Det kommer att spelas adventsmusik i bakgrunden och kanske spelar Anna Eriksson något vid flygeln. Insamlingen till Equmeniakyrkans Internationella arbete påbörjas 1a söndagen i advent.

OBS! Max 8 personer! Om kvoten är fylld kan du bli ombedd att ta en promenad och återkomma lite senare. OBS!

Equmeniakyrkan Huskvarna hälsar att de sänder live-sänder sina gudstjänster varje söndag kl 10 (klicka på länken på deras hemsida).

Julkrubban på stan

Den gamla julkrubban (själva stallet) är i dåligt skick och det har medfört problem vid flyttning/transport. Beslut har tagits om tillverkning av ett nytt hus, men det har tyvärr blivit försenat. På grund av de skärpta reglerna med max 8 personer är det inte heller möjligt att ha någon invigningsgudstjänst. Eftersom det är ont om härbärgen i adventstid har Sofiakyrkan förbarmat sig över den heliga familjen. Så om du vill besöka dem är det till Sofiakyrkan du får bege dig.

Detta innebär alltså att vi inte kommer att ha några dagar då vi har ansvar för julkrubban i år. Till nästa år ser vi fram emot att familjen fått ett nytt stall och vi hoppas att allt kan återgå till det normala.  

Equmenia

INSTÄLLT! Julmarknaden. INSTÄLLT!

Vi är tyvärr tvungna att ställa in Julmarknaden den 6 december. Men de som sålt lotthäften är välkomna att hämta ut vinsterna (kl 11-13). Max 8 personer (inklusive vinstudelare) på samma gång.

*Du som har lovat att skänka vinster – se till att lämna in dem i god tid innan den 6 december.  

*Du som har tagit lotthäften – se till att lämna in de slutsålda häftena innan den 6 december. Pengarna skickas lämpligen till Equmenia via Swish eller föreningens plusgiro.

*Du kan lämna in skänkta vinster och sålda lotthäften till Catarina Mars eller Johanna Johansson (om jag inte är på plats i kyrkan går det bra att lämna i korridoren utanför mitt kontor).

*Eftersom Julmarknaden ställs in i år, mister Equmenia i Ansgariikyrkan en stor inkomstkälla. Brukar du handla och köpa lotter i vanliga fall? Sätt då gärna in motsvarande summa. Brukar du inte ge i vanliga fall? Tänk då att annorlunda tider kräver andra lösningar och bidra med en slant.

Equmenia har i år gjort en stor investering. De ha köpt in ett stort tält, vilket var välbehövligt. Det kostade 30 000 kr. Kommunen bidrar med lite mer än hälften, men när detta planerades hade ju Equmenia räknat med inkomsterna som skulle kommit in vid julmarknaden.

Equmenia i Ansgariikyrkan

Plusgiro: 497 976 – 1
Swish: 123-079 56 82

_______________________________________________________

Hälsning från Vår Vänförsamling Sundi-Lutete

Pastor Makanina Isaac.

Jag och min familj liksom församlingen här på Sundi mår bra. Vi har genomlevt en svår period med 6 månaders stängda kyrkor. Men sedan den 15 augusti har vi har vi fått hålla gudstjänst. Så nu har vi gudstjänst varje söndag och likaså varje torsdagskväll.

Nu har vi haft en vecka speciellt för ungdomarna under temat ”Ungdom, kämpa för ert mål” Vi ska avsluta detta på söndag med en fest tillsammans med söndagsskolan.

Det svåraste för oss just nu är fattigdomen bland församlingsmedlemmarna. Detta beror på att livet i Sundi området är beroende av kontakten med Kongo Brazzaville. Nu är gränsen stängd på grund av Coronan. Ingen handel över gränsen är tillåten. Vårt folk kan inte gå över gränsen för att sälja sina råvaror.

Men Gud är god mot oss. Vi har inte upptäckt någon person i vårt område som drabbats av Coronan.  Vi har hört om att ni blivit drabbade i Jönköping.

Vi ber för er i Ansgariiförsamlingen. Vi älskar er av hela vårt hjärta.

Rom. 8:35

Många hälsningar Pastor Isaac

______________________________________________________

Inför julen planerar vi att spela in några julandakter. Vi har också en idé om ett specialavsnitt med julhälsningar inför julen. Därför uppmuntrar vi er att spela in en kort julhälsning till församlingen och skicka in till oss. (OBS! Dessa julhälsningar kommer att läggas upp på Ansgariikyrkans sida på YouTube och vara tillgängliga för vem som helst att titta på. Om du inte vill synas offentligt ska du inte skicka in någon hälsning). Ni kan börja spela in redan nu (t ex med hjälp av en mobiltelefon) och skicka in filmen via vår hemsida (under fliken ”Mer” kan man klicka på ”fildelning” och där finns tydliga instruktioner om hur man gör). Hör av dig om det krånglar eller om du behöver hjälp att spela in din julhälsning.  

Församlingens verksamhet de närmaste dagarna:

Söndag 29/11

16.00-19.00 Öppen kyrka. 1a advent öppnar vi upp kyrkan. Mörkret sänker sig och de levande ljusen brinner. Julkrubban och julgran finns på plats och bidrar till adventsstämningen. Du är välkommen att sitta ner en stund i tystnad, enskild andakt, bön. Du kan tända ett ljus i ljusbäraren.

Måndag 30/11

19.00 Bön

Tisdag 1/12

9.00 Vandringsgruppen. Just nu utgår vandringsgruppen från olika platser olika veckor. För närmare info kontakta t ex Lennart Johansson.

Onsdag 2/12

10.00 Promenadgrupp. Samling vid Ansgariikyrkan.

Torsdag 3/12

10.00-11.00 Bön och ljuständning

Ändringar i programmet kan ske med kort varsel. Håll dig uppdaterad genom att titta i almanackan på www.ansgariikyrkan.se

Vi fortsätter att vara rädda om varandra och stannar hemma vid minsta förkylningssymptom, håller avstånd och tvättar händerna.

Veckooffer (eller andra gåvor) kan sättas in på församlingens

bankgiro 358-8969 eller via Swish: 1235288162.

Veckans böneämnen:

-Vi ber för alla barn och ungdomar som finns i Equmenias verksamhet runt om i vårt land. Du ser vår oro över ökande psykisk ohälsa. Hjälp oss finnas där de unga är, lyssna på dem och tala deras språk. Vi ber, Gud, att de ska känna sig sedda av dig. Vi ber för projektet Suntprat Tweens, som vill stärka självkänslan och integriteten för 9–12 åringar genom viktiga samtal.  *

-Vi ber för kyrkan i Japan och speciellt för de två samarbetskyrkor vi har där. Vi ber om att glädjen i tron och kärleken från Jesus, ska spränga de gränser som ofta begränsar och håller tillbaka din kyrka. Vi ber att Japans nye premiärminister får vara en rättfärdig och god ledare för landet. *

(*Förkortade texter. Hela texterna hittar du på equmeniakyrkan.se)

-Tillsammans med församlingen i Sundi-Lutete tackar vi Gud för alla våra trossyskon över hela världen.

-Tillsammans med kyrkorna i Jönköping ber vi denna vecka för Allianskyrkan (Svenska Alliansmissionen SAM)

Guds ord (Sakarja 9:9–10)

Ropa ut din glädje, dotter Sion,

jubla, dotter Jerusalem!

Se, din konung kommer till dig.

Rättfärdig är han, seger är honom given.

I ringhet kommer han, ridande på en åsna,

på en ung åsnehingst.

Jag skall förinta alla stridsvagnar i Efraim,

alla hästar i Jerusalem.

Krigets vapen skall förintas.

Han skall förkunna fred för folken,

och hans välde skall nå från hav till hav,

från floden till världens ände.

Bön (ur Kyrkoårets gudstjänster 2020–2021)

Gud, vi lämnar ett helt kyrkoår och börjar ett nytt. Det gamla ger vi tillbaka till dig. Göm det i din barmhärtighet. Det nya ligger framför oss – tomma dagar, timmar och minuter. Kom med din Ande och fyll vårt nya kyrkoår med din närvaro, din ömsinthet, din öppenhet, din vishet och din barmhärtighet.

Var inte rädd! Men var rädda om varandra! Johanna Johansson, pastor