Veckobrev nr 47-48

Eftersom pastorn har semester vecka 48 (29 november – 6 december) kommer här ett ”dubbelnummer” av Veckobrevet. Ann-Britt Gällring kommer att ha jour den veckan, så om ni ringer kyrkan/pastorn kommer ni till henne.

På söndag firar vi 1a advent tillsammans med Equmeniakyrkan Huskvarna. När det gäller kollekten lägger du den i olika kuvert. Några tog med sig kuvert vid senaste gudstjänsten – använd dessa. För er andra kommer det att finnas två olika kuvert för Ansgariikyrkan. Dels ett vanligt för Veckooffer och dels ett för den internationella insamlingen. Det går också bra att göra iordning egna kuvert hemma i förväg. All lös kollekt kommer delas mellan församlingarna. Gudstjänsten på söndag sänds i närradion för den som vill lyssna hemifrån.

I år blir det Grötfest för alla åldrar lördagen den 11 december. Det innebär naturligtvis att vi hoppas att alla som brukar gå på de äldres fest kommer. Men vi hoppas också att alla andra vill komma. Det vore roligt att kunna få träffas tillsammans i adventstid utan några åldersgränser. Då kan vi få känna oss precis så gamla eller unga som vi vill. Det blir gröt och vi hoppas att Lucia med följe också dyker upp. Glöm inte att anmäla dig/er.

Lördagen den 11 december är det dags för Connect. Det är Equmeniakyrkans ungdomsmöte i Nässjö Missionskyrka. Flera församlingar i vårt område är engagerade i Connect, som hålls ungefär en gång i månaden. Connect flyttar mellan olika kyrkor/samhällen, men de som håller i mötena är ungefär samma personer. Har du tonåringar/ungdomar i familjen eller i din närhet? Tipsa dem gärna.

Vi har haft två samtalstillfällen. Det har känts bra och välgörande att få lyssna på varandra. Tanken med samtalstillfällena, är att få dela hur vi mår, hur vi känner och hur vi tänker. Det är en del i vårt gemensamma sorgearbete efter branden. Vi har kommit olika långt i den processen, där några fortfarande är kvar i sorg och bedrövelse, medan andra redan mest blickar framåt. För andra växlar det mellan sorg och förhoppning, mellan hopplöshet och framtidstro. För vissa är tårarna nära, för andra sitter det mer som en värk i bröstet och för någon är det liksom tomt på känslor. Det är viktigt att förstå att vi befinner oss på olika platser i sorgeprocessen. Att dela känslor och tankar med varandra är ett sätt att hjälpa varandra att förstå detta och att bättre förstå varandra. Om du inte redan har tagit tillfället i akt finns det en chans kvar. Det tredje samtalstillfället är torsdagen den 9 december kl 20. Glöm inte att anmäla dig/er. Dessutom kommer jag och Johan Einarsson att träffa den arabisktalande gruppen för samtal i samband med deras gudstjänst den 12 december. Efter samtalen behöver många av oss komma till ett ordentligt avslut. Vi planerar därför för en Minnesgudstjänst den 9 januari kl 10, med efterföljande minnesstund då vi kan dela våra minnen från Ansgariikyrkan.

Jag har upptäckt att Tryckfels-Nisse har varit framme i vårt blad. Den ekumeniska gudstjänsten 23 januari i Österängskyrkan är kl 16.

Torsdagsbönen är inställd den här veckan.

Julkrubban i Jönköping har fått en ny plats och står nu utanför Sofiakyrkan med invigning på söndag kl 16. Ansgariikyrkan har, tillsammans medRåslätts församlingsgemenskap och Svenska Kyrkan, ansvaret för Julkrubban lördag 4/12-fredag 10/12. På lördagarna är det Öppen krubba kl 10-12 med andakt kl 11. På vardagarna är det Öppen krubba kl 16-18.

Kan du vara med och hjälpa till? Det handlar om närvaro vid krubban. Man kan tända lyktor, marschaller, eventuellt ha en eldkorg igång. Man kan bjuda på glögg/kaffe, kanske spela lite julmusik i bakgrunden (t ex Spotify eller CD), prata med folk. Ovanstående är bara förslag. Det går att göra både mer och mindre utifrån hur man vill.

Jag har tyvärr ingen möjlighet att vara med. Jag har semester när vårt ansvar startar på lördagen. I veckan som sedan följer har jag styrelsemöte, konfa, scouter och samtal. Karl-Ivar brukar vara en klippa i detta arbete, men det är ju inte aktuellt för honom att ha det ansvaret i år. Curt har varit med en del tidigare och har möjlighet att vara med en del, men behöver ju någon att samarbeta med. Kan du vara med och hjälpa till någon eller några av dessa dagar? Hör av dig till mig eller direkt till Curt Olofson.

Församlingens verksamhet de närmaste dagarna:

Söndag 28/11               1a advent

10.00 Adventsgudstjänst i Equmeniakyrkan Huskvarna. Leif Gunnevik och Johanna Johansson. Gemensam kör. Insamlingen till Equmeniakyrkans internationella arbete startar. Kyrkkaffe. Sänds även i närradion Samradio 98,5 MHz.

16.00 Gudstjänst på arabiska. Eddy Herreborg. Samlingssalen, Lindgården.

16.00 Julkrubban i Jönköping öppnar.

Måndag 29/11

19.00Bön hemma hos Angela Johansson, Hägnevägen 25, Huskvarna. Kontakta Ann-Britt Gällring för samåkning.

Tisdag 30/11

9.00 Vandringsgruppen samlas vid Equmeniakyrkan Huskvarna.

Onsdag 1/12

10.00 Promenadgruppen. Samling vid Ansgariikyrkan (Severins parkering).

Torsdag 2/12

10.00 Inställt! Bibelsamtal, ljuständning och bön.

18.00 Scouterna

Lördag 4/12 – fredag 10/12

Ansgariikyrkan, Råslätts församlingsgemenskap och Svenska Kyrkan har ansvar för Julkrubban i Jönköping.

Söndag 5/12                  2a advent

10.00 Gudstjänst Karl-Ivar Karlsson. Sång Sigrid Bergström och Curt Olofson.

Måndag 6/12

19.00Bön hemma hos Angela Johansson, Hägnevägen 25, Huskvarna. Kontakta Ann-Britt Gällring för samåkning.

Tisdag 7/12

Pastor Johanna är åter i tjänst efter sin semestervecka

9.00 Vandringsgruppen samlas vid Equmeniakyrkan Huskvarna.

15.00 Styrelsemöte. Lindgården

Onsdag 8/12

10.00 Promenadgruppen. Samling vid Ansgariikyrkan (Severins parkering).

16.00 Konfa i Equmeniakyrkan Huskvarna.

Torsdag 9/12

10.00 Bibelsamtal, ljuständning och bön. Samlingssalen, Lindgården.

18.00 Scouterna. Terminsavslutning i gläntan.

20.00 Samtalstillfälle med Johanna Johansson och Johan Einarsson. Samlingssalen, Lindgården. Anmälan till pastor Johanna Johansson.

Lördag 11/12               

15.00 Grötfest för alla åldrar. Lucia med följe kommer på besök.Anmälan till pastor Johanna Johansson senast onsdagen den 8/12.

19.30-ca 23 Connect. Equmeniakyrkans ungdomsmöte i Nässjö Missionskyrka.

Söndag 12/12               3e advent

10.00 Gudstjänst Johanna Johansson. Sång Clas Adolfsson.

13.00-15.00 Julmarknad på Ansgariikyrkans parkering.

16.00 Gudstjänst på arabiska. Eddy Herreborg. Samtalstillfälle, med Johanna Johansson och Johan Einarsson, för den arabisktalande gruppen efter gudstjänsten.

Ändringar i programmet kan ske med kort varsel. Håll dig uppdaterad genom att titta i almanackan på ansgariikyrkan.se

Vi fortsätter att vara rädda om varandra och stannar hemma vid förkylningssymptom.

_____________________________________________________________________

Veckooffer (eller andra gåvor) kan sättas in på

församlingens bankgiro 358-8969 eller Swish 123 52 88 162

_____________________________________________________________________

Veckans böneämnen:

Tillsammans med Equmeniakyrkorna i vårt land ber vi för Region Väst och Kyrkornas Världsråd

– Tillsammans med församlingen i Sundi-Lutete tackar vi Gud för att vi har mat på bordet, kläder att ta på oss och ett hem att sova i (v 47).

Tackar vi Gud för alla våra trossyskon över hela världen (v 48).

– Tillsammans med kyrkorna i Jönköping ber vi v 47 för Andreasförsamlingen, Fjällstugan (Equmeniakyrkan) och v 48 för Råslätts församlingsgemenskap (SAM/EFK)

Första söndagen i advent/Kristi återkomst

Guds ord (Psaltaren 24)

Jorden är Herrens med allt den rymmer,

världen och alla som bor i den.

Det är han som har lagt dess grund i havet

och fäst den över de strömmande vattnen.

Vem får gå upp till Herrens berg,

vem får gå in i hans tempel?

Den som har skuldlösa händer och rent hjärta,

som inte håller sig till falska gudar

och aldrig har svurit falskt.

Han får välsignelse av Herren

och riklig lön av Gud, sin räddare.

Här är det släkte som sökt sig till Herren,

som träder fram inför ditt ansikte, du Jakobs Gud.

Portar, öppna er vida!

Höj er, uråldriga dörrar!

Låt ärans konung draga in!

Vem är då ärans konung?

Det är Herren, den väldige hjälten,

Herren, väldig i strid.

Portar, öppna er vida!

Höj er, uråldriga dörrar!

Låt ärans konung draga in!

Vem är han, ärans konung?

Det är Herren Sebaot,

han är ärans konung.

Bön (ur Psalmer och Sånger)

Nådens Gud, uppväck med din kraft våra hjärtan, så att vi med glädje kommer Kristus till mötes och hälsar honom som vår konung. Du som med Sonen och den heliga Anden lever och verkar från evighet till evighet. Amen

Var inte rädd! Men var rädda om varandra! Johanna Johansson, pastor