Veckobrev nr 31

Kära vänner! Det är svårt att beskriva vad jag känner så här några dagar efter branden. Det är fortfarande svårt att ta in att det faktiskt har hänt. Ännu svårare att förstå vad det kommer att innebära. Jag är glad att jag har kunnat vara med och dela de här dagarna med er. Att avbryta semestern var en självklarhet (dessutom har jag faktiskt hunnit få fyra veckor ledigt, så det är inte synd om mig. Den femte kan jag ta någon gång i höst istället). Jag förstår att många av er är otåliga och vill veta vad som hänt och vad som händer det närmaste. Jag ska försöka ge er den informationen jag har, men fortfarande är mycket oklart.

*Jag vill börja med att nämna att vi inte står ensamma i vår sorg och chock. Jag, ordförande och många andra har fått otroligt många hälsningar med bön, omsorg och deltagande. Ett exempel är Alliansmissionen i vår stad som genast när de fick veta vad som hänt startade en bönekedja i omsorg om oss. Vårt eget samfund, både regionalt och nationellt, är med och stöttar oss. Regional kyrkoledare Johan Einarsson var med och träffade styrelse och fastighetsråd i tisdags och var också med på informationsmötet i onsdags där han uttryckte både sitt och samfundets deltagande och informerade om att de finns tillgängliga för att stödja oss. Johan har också vid flera tillfällen kontaktat mig på telefon. Kyrkorna i närområdet har skickat hälsningar och erbjudit oss lokaler att vara i. Människor från när och fjärran hör av sig. Människor som bor i närheten kommer för att titta på förödelsen och många av dem sörjer med oss.

*Polisen är klara med undersökningen på plats, men utredningen fortgår och vi får vänta tills polisen är klara innan vi kan få svar på hur branden startade. Men som räddningschef Samuel Nyström sa, på informationsmötet i onsdags, så är det inte säkert att utredningen ger några svar. Vi måste vara beredda på att vi kanske aldrig får svar på vad som hände.

*Staketet kommer att stå kvar ytterligare en tid och ett vaktbolag ansvarar för att titta till området.

*Representanter från försäkringsbolaget har varit på plats för ett första möte.

*Väven som hängde längst fram i kyrkan är nedtagen och finns nu i förvar hos OCAB. (OCAB är det bolag som ansvarar för saneringen efter branden). Väven är skadad, men nu är den åtminstone inte utsatt för vind och väder och sol längre. Vi hoppas att den ska gå att sanera och kunna sparas för framtiden.

*Allt som var med på scoutlägret tidigare i sommar, inklusive tälten, finns kvar där lägret var. De sakerna fanns alltså inte i kyrkan när det brann.

*Tidningar och annan media har stort intresse och vill gärna rapportera vad som hänt och händer och göra intervjuer. Men tro inte på allt du hör och läser! Dels finns risken att man råkar säga något som sedan inte känns bra när det kommer i tryck. Dels missuppfattar reportrar lätt vad man säger eller vinklar det åt ett helt annat håll än man själv menade.

I JPs intervju med Lars-Evert blev det en väldigt missvisande rubrik: ”Ansgariikyrkans äldste medlem sörjer ……..”. Lars-Evert är varken äldst i församlingen eller den som varit med längst. Han har försökt förklara det för journalisten och få rubriken ändrad, men han har tyvärr inte fått något gehör för sin önskan. Han vill här meddela att han är väldigt ledsen och verkligen inte vill att någon i församlingen ska känna sig sårad av den missvisande rubriken.

När det gäller verksamheten träffades styrelsen och fastighetsrådet i tisdags. Promenadgruppen tog en tur till Oset i onsdags.

På onsdagskvällen hölls ett informationsmöte för församlingen i Österängskyrkan.

De som brukar delta i torsdagsbönen valde att låta var och en be i sitt eget hem.

De närmsta dagarna:

Söndag 8/8 kl 10.00 Förinspelad gudstjänst från Ansgariikyrkan. Sändningen inleds med några nyinspelade ord av Lennart Bergström angående branden.

Måndag 9/8 kl 19.00 Bön hemma hos Angela och Lennart Johansson i Huskvarna (Hägnevägen 25). Samåkning från Severins parkering 18.40. Hör av dig till Ann-Britt Gällring om du önskar skjuts.

Onsdag 13/8 kl 10.00 Promenadgruppen träffas på Severins parkering

Torsdag 12/8 kl 10.00 Var och en som vill kan vara med i bön hemifrån (eller där man råkar befinna sig) 

Guds ord (Jeremia 29:11-13, Svenska Folkbibeln)

Jag vet vilka tankar jag har för er, säger HERREN, nämligen fridens tankar och inte ofärdens för att ge er en framtid och ett hopp. Ni skall kalla på mig och komma och be till mig, och jag skall höra er. Ni skall söka mig, och ni skall också finna mig om ni söker mig av hela ert hjärta.

Välsignelse

Herren välsigne oss och bevare oss. Herren låte sitt ansikte lysa över oss och vare oss nådig. Herren vände sitt ansikte till os och give oss frid. I Faderns, Sonens och den helige Andes namn. Amen

Var inte rädd! Men var rädda om varandra! Johanna Johansson, pastor