Veckobrev nr 23

Jag hade sparat mig till bröllopet! Åtminstone kändes det så. Under 1 år och 3 månader har jag undvikit att hälsa i hand när jag träffat folk och den enda jag har kramat är min man. I helgen var det dags för dotterns bröllop. Nu hade jag bestämt mig! Jag skulle krama dottern och hennes fästman (om de ville förstås). Egentligen anser jag fortfarande att kramar är något man ska vara sparsmakad med, men det är ju en väldigt speciell händelse när ens dotter gifter sig.

En stund innan vigseln pratade jag med en person som jag aldrig tidigare träffat. Personen ifråga sträckte fram sin hand, men jag försökte säga att jag inte tyckte det var lämpligt i coronatid. Vi pratade vidare och jag råkade säga att jag haft covid. Trots att jag tidigare avböjt handhälsning tyckte nu personen: ”Men då kan vi ju kramas!” och bokstavligen överfaller mig med en kram. Jag kramade inte tillbaka, men skadan var ju redan skedd. Personen ifråga hade totalt invaderat mitt personliga utrymme och mina känslor. Jag måste erkänna att kramen jag sparat till min dotter hade tappat lite av sin exklusiva glans.

Jag vill nu vädja till er att ta det försiktigt i mötet med människor. Både med okända, men också med bekanta. Både i församlingen och i alla andra möten. Även om ni har hälsat i hand eller kramats före corona, så är det inte säkert att andra är bekväma med det ännu även om du är det. Det går inte heller att utifrån någons ålder förutsätta att de är vaccinerade. Det kan finnas anledningar till att man inte vill eller kan ta vaccinet. Dessutom är det inte fritt fram bara för att någon är vaccinerad eller har haft covid. Vi vet i nuläget inte hur länge vaccinet verkar och vi kan aldrig veta exakt hur länge någon har antikroppar efter genomgången infektion. Några av de som blev sjuka förra våren har nu redan haft covid för tredje gången. (Jag känner en av dem).

Betyder det att jag är negativ till allt kramande just nu? Absolut inte! Har du fått vaccin och det gått några veckor så krama på! Men håll dig till att krama de som står dig nära. Familj eller vänner som du verkligen saknat att få krama och vara nära. Men kolla först så att det är ok även för den andra personen.

Var rädda om varandra och visa varandra respekt!

På söndag får vi äntligen möjlighet att träffas till gudstjänst på plats i Ansgariikyrkan. Även om restriktionerna nu har lättat och man får ta in max 50 personer, så är det fortfarande ganska hårda regler.

Dels krävs det anvisade sittplatser. Det uppfyller vi genom att markera tillgängliga platser med psalmböcker (precis som vi gjorde under sommaren och hösten 2020). Dels gäller det att vi fortfarande håller avstånd. När gudstjänsten är slut är det viktigt att vi inte stannar på kyrktorget och pratar. Det kommer troligtvis att vara ganska fint på söndag. Så om ni vill prata gå gärna ner på gräsmattan, där ni inte står i vägen för de som är på väg hem.

Det blir ytterligare en fysisk gudstjänst – den 20 juni. Naturligtvis har vi samma regler att förhålla oss till då.

Under sommaren (27/6 – 15/8) kommer det att finnas förinspelade gudstjänster att se digitalt (varannan vecka från Ansgarii och varannan vecka från Huskvarna).

_____________________________________________________________________

Veckooffer (eller andra gåvor) kan sättas in på församlingens

bankgiro 358-8969 eller via Swish: 123 52 88 162

_____________________________________________________________________

Församlingens verksamhet de närmaste dagarna:

Fredag 11/6

11.30-12.30 Närradion 98,5 MHz. Sven-Ove Rylner intervjuar Johanna Johansson och ”Inga på Åsen”.

Fredag 11/6 – Söndag 13/6 Scoutläger. (Endast för Ansgariikyrkans scoutkår) Plats: Hylsåsen, Liared.

Söndag 13/6

10.00 Gudstjänst i Ansgariikyrkan. Johanna Johansson och Curt Olofson. Sång Jessica Göthberg.

16.00 Gudstjänst på arabiska. Eddy Herreborg.

Måndag 14/6

19.00 Bön

Tisdag 15/6

9.00 Vandringsgruppen har terminsavslutning.

Onsdag 16/6

10.00 Promenadgruppen. Samling vid Ansgariikyrkan.

Torsdag 17/6

10.00 Bibelsamtal, bön och ljuständning.

Ändringar i programmet kan ske med kort varsel. Håll dig uppdaterad genom att titta i almanackan på ansgariikyrkan.se

Vi fortsätter att vara rädda om varandra och stannar hemma vid förkylningssymptom, håller avstånd och tvättar händerna.

Veckans böneämnen:

Region Mitt. Vi ber för alla barn- & ungdomsledarare i Region Mitt. Vi ber om ny energi, inspiration och om den Heliga Andes kraft. Vi ber att fler skall vilja gå in i ledarskapets glädje och ansvar.

Ecuador. De ekonomiska följderna av Coronapandemin gör det svårt för församlingar i Ecuador att betala sin pastor och att bidra till kyrkans nationella arbete. Mitt i denna tuffa tid når församlingarna ändå ut med budskapet om Jesus och fler och fler blir troende. Gud, fortsätt att vara nära våra syskon i Ecuador. Vi ber också för den nya kyrkoledningen.

– Tillsammans med församlingen i Sundi-Lutete ber vi om väckelse i Sverige. Många lyssnar inte till Guds ord. De söker sig till allt annat men finner ingen frälsning.

– Tillsammans med kyrkorna i Jönköping ber vi denna vecka för Adventkyrkan (Sjundedagsadventisterna)

Guds ord (Sakarja 3:1–7)

Herren lät mig se Josua, översteprästen, där han stod inför Herrens ängel. På hans högra sida stod Anklagaren, beredd att anklaga honom. Herrens ängel sade till Anklagaren: »Herren skall tillrättavisa dig, Anklagare, ja, han som har utvalt Jerusalem skall tillrättavisa dig. Är inte denne man en brand ryckt ur elden?« Josua bar smutsiga kläder där han stod framför ängeln, och ängeln befallde sina tjänare: »Ta av honom de smutsiga kläderna!« Och han sade till Josua: »Jag befriar dig från din skuld, och du skall kläs i högtidsdräkt.« Sedan befallde han: »Sätt på honom en ren turban!« Och de satte på honom en ren turban och klädde honom, medan Herrens ängel stod bredvid. Och detta är vad Herrens ängel försäkrade Josua:

Så säger Herren Sebaot: Om du vandrar mina vägar och håller mina bud skall du råda över mitt hus och vaka över mina tempelgårdar. Jag skall ge dig tillträde till den krets som tjänar mig här.

Bön (ur Kyrkoårets gudstjänster 2020–2021)

Gud, när jag minst anar det kallar du mig. Det kan vara i det alldeles oförutsägbara, när jag trodde allt var lugnt. Då kommer det, och jag förstår att jag måste ställa upp.

Mitt liv vilar i din hand. Men då och då kallar du mig. Då och då blir det blixtrande tydligt att du behöver mina händer, mina ögon och mina öron. Gud, hjälp mig att känna igen din kallelse, att våga säga ja, när jag behövs.

Amen

Var inte rädd! Men var rädda om varandra! Johanna Johansson, pastor