Veckobrev nr 52-53

Observera

Denna text publicerades första gången den 22 december, 2020. Den kan därför innehålla information eller ståndpunkter som är inaktuella. Den finns tillgänglig på hemsidan för arkivändamål.

Julveckan är här. Många kommer att sitta ensamma över jul och nyår, men just det här året är annorlunda. I år vi ensamma tillsammans! Vi hjälps åt och ”drar vårt strå till stacken” för att skydda oss själva och varandra. Vi hjälps åt att hålla nere smittspridningen för den överbelastade vårdpersonalens skull. Vi hjälps åt för att de som behöver intensivvård ska få plats. Vi räddar liv!

Men som kristna kan vi göra mer än så! Vi kan finnas för en medmänniska som behöver prata av sig sin oro en stund per telefon. Vi kan tänka på någon som behöver lite uppmuntran och kanske komma med en julklapp, blomma eller lite julmat. Ok, jag vet, man behöver inte vara kristen för att göra dessa saker. Men vi har dessutom något som är unikt! Vi har bönen! Och vi har en levande Gud som både lyssnar och är personligt engagerad i varje människa! Det finns en lista med böneämnen längre ner i brevet, men kom också ihåg de som behöver dina personliga förböner!

Ta också tillvara jul och nyår detta annorlunda år! Nu har vi chansen att göra det vi aldrig hinner en vanlig jul eftersom det alltid finns så många måsten. Vi har också chansen att ”göra ingenting” om det är vad vi vill och behöver. Utforska din längtan! Kanske skapas några nya och annorlunda jultraditioner just i år?!

______________________________________________________

Utblick

– på Equmeniakyrkans hemsida finns just nu 60 olika texter/berättelser om mission. Här presenteras en av dem (nr 37)

Hälsa för alla i Kongo

Året var 1998. Jag hade blivit kallad till mottagningen av den gamle distriktsläkaren som ville konsultera mig i ett svårt fall. Vi gick i solhettan ner från Luozisjukhuset till polikliniken. Vad skulle jag möta, skulle jag med erfarenheter från universitetskliniken kunna lösa problemet som kollegan här på den kongolesiska landsbygden gått bet på?

På britsen låg en ung kvinna med en enormt uppdriven buk, långt större än en fullgången tvillinggraviditet. Var hon gravid? Mina händer kunde inte känna några fosterdelar genom den spända bukväggen och fosterljud kunde inte höras. Fosterdöd med kraftig vätskeproduktion?

Den gynekologiska undersökningen gav ingen misstanke om framskriden graviditet. En jättestor cysta, kanske äggstockscancer? Ultraljud fanns inte då, ingen möjlighet att analysera vätskan. Hon hade för övrigt inga pengar till operation. Med all utbildning och erfarenhet var jag lika hjälplös som min kollega. ”Vad gör du med henne?” blev min fråga. Svaret var smärtsamt att höra: ”skickar henne tillbaka till hennes by”.

Idag kan man lättare ställa diagnos och ge adekvat behandling, i och med att det numera genom vårt samarbete finns ett antal ultraljudsapparater vid kongokyrkans sjukhus.

Insamlingen ”Hälsa för alla i Kongo” har möjliggjort elektrifiering med solceller vid ett 20-tal sjukhus och vidareutbildning av barnmorskor och laboratorieassistenter, och nya projekt är på gång! Vilken glädjereaktion som mötte när vi nyligen meddelade att en stor container fylld med utrustning, bl.a. sängar, rullstolar, ultraljudsapparater och förbandsmateriel nu var på väg till Matadi!

Håkan Lilja, förlossningsläkare och medlem i Equmeniakyrkans Hälso- och sjukvårdsgrupp

 

Equmeniakyrkans insamling till det internationella arbetet pågår från 1 advent till 31 januari. Du kan vara med och bidra genom att sätta in pengar på Ansgariiförsamlingens konto (se nedan) och märka gåvan ”Mission”

_________________________________________________________

Veckooffer (eller andra gåvor) kan sättas in på församlingens

bankgiro 358-8969 eller via Swish: 1235288162.

Församlingens verksamhet de närmaste dagarna:

Torsdag 24/12

Julafton. Det finns en inspelad julaftonsandakt från Ansgariikyrkan på YouTube. Du kan gå in via vår hemsida ( https://ansgariikyrkan.se/ ). I denna andakt finns också de julhälsningar som kommit in till oss från några församlingsmedlemmar.

Fredag 25/12

Juldagen. Det finns en inspelad juldagsandakt från Ansgariikyrkan på YouTube. Du kan gå in via vår hemsida ( https://ansgariikyrkan.se/ )

Söndag 27/12

10.00 Live-sänd gemensam gudstjänst. Den sänds från Equmeniakyrkan Huskvarna ( https://equmeniakyrkanhuskvarna.se/ ). Johanna Johansson predikar och Jessica Göthberg sjunger.

Måndag 28/12

19.00 Bön

Pastorn är ledig hela nyårsveckan

Fredag 1/1 2021

Nyårsdagen

17.00 Ekumenisk Live-sänd gudstjänst. Kyrkoherde Ann Aldén predikar.

Du hittar en länk till gudstjänsten på www.fjallstugan.se

Veckans böneämnen v 52:

– Gud vi ber för alla ledare inom Equmenia som under pandemin trots allt försöker hitta vägar för att möta barn och unga och ge dem en trygg plats när så mycket är annorlunda. Vi ber om vishet och mod att möta ungas frågor och funderingar och peka på dig som älskar och ser varje barn. Ge Equmenias ledare glädje i sin uppgift och en tydlig erfarenhet av att du är med mitt i allt. *

-Vi ber för religions- och övertygelsefrihet för alla. 75% av världens befolkning lever i länder med grova brott mot religionsfriheten. Vi ber för trossyskon i Kaukasus, Centralasien, Vitryssland, Mellanöstern, Nordafrika och Pakistan som ofta utsätts för diskriminering och förtryck. Ge dem mod och vishet att leva ut sin tro, och ge oss kraft att stödja dem.  *

(*Förkortade texter. Hela texterna hittar du på equmeniakyrkan.se)

-Tillsammans med församlingen i Sundi-Lutete tackar vi Gud för julen stora gåva JESUS KRISTUS.  

-Tillsammans med kyrkorna i Jönköping ber vi denna vecka för Immanuelskyrkan (Equmeniakyrkan)

Veckans böneämnen v 53:

– Vi ber för att Nilens Synod i Egypten ska kunna återuppta sitt arbete med att utbilda om mänskliga rättigheter. *               

-Tillsammans med församlingen i Sundi-Lutete tackar vi Gud för att alla vi som tror på Jesus Kristus är Guds barn.  

-Tillsammans med kyrkorna i Jönköping ber vi denna vecka för Andreasförsamlingen, Fjällstugan (Equmeniakyrkan)

Bön (ur Kyrkoårets gudstjänster 2020/2021. Söndagen efter jul)

Gud, inför ditt ansikte är jag bara barn, ingenting annat. Du är min himmelske far, jag är ditt barn. Ändå känner jag mig vuxen och vågar tänka som sådan.

Att vara Guds barn är något som aldrig upphör, det är min trygghet. Men, Gud, du har gjort oss sådana att vi växer, förändras, får erfarenheter. Det är ditt verk. Vi är ditt verk. Nu ber vi dig, kom med din Ande till alla dina barn. Välsigna, ge styrka, trygghet, uthållighet. Och ömsinthet. Amen

Guds ord (Hebreerbrevet 3:1–6)                           Söndagen efter nyår

Ni heliga som har fått kallelsen till himlen, se därför på aposteln och översteprästen som vi bekänner oss till, Jesus, som var betrodd av den som hade utsett honom, så som Mose var betrodd i hela Guds hus. Men han har visat sig värdig större härlighet än Mose, liksom en byggmästare äras mer än det hus han har byggt. Varje hus har en byggmästare, men den som har byggt allt är Gud. Väl var Mose betrodd i hela hans hus, men som tjänare, för att vittna om det som senare skulle förkunnas; Kristus däremot var som son betrodd att råda över hans hus. Och hans hus är vi, så länge vi behåller den frimodighet och stolthet som vårt hopp ger oss.

Året slutar och börjar, ett nådens år. Nu är tiden vår! Nu har just vi en uppgift, ett liv och ett hjärta som slår.        (ur Bönboken tradition och liv, s 55)

Jag önskar er alla en riktigt God Jul och ett Välsignat Nytt År!

Tack för att ni är rädda om varandra! Johanna Johansson, pastor