Veckobrev nr 47

Observera

Denna text publicerades första gången den 20 november, 2020. Den kan därför innehålla information eller ståndpunkter som är inaktuella. Den finns tillgänglig på hemsidan för arkivändamål.

Som ni säkert redan vet är corona-läget allvarligt i vårt land. Idag förlängde Västra Götaland (den region där jag bor) sina särskilda restriktioner. I måndags meddelade regeringen att från och med den 24 november, sänks antalet som får delta i allmänna sammankomster och offentliga tillställningar från 50 till 8 personer.

När det gäller scouterna beslöt vi därför att ha terminsavslutning redan den här veckan.

När det gäller bönegrupperna (måndag och torsdag) väljer vi att fortsätta. Antalet som brukar samlas är med god marginal under åtta personer. Om det gällt annan inomhusverksamhet hade vi ställt in även om det varit små grupper, men vi anser att bön och förbön för personer, församlingen och samhället är viktig.

Så här tänker jag om bönen:

Bönen är det som grundar, bygger och formar församlingen. Bönen är det som bär församlingen i svårigheter och som leder församlingen in i framtiden. Bönen är också det som grundar, bygger och formar oss som personer. Bönen (vår egen och/eller andras) är det som bär oss genom svårigheter. Bönen tröstar, läker och helar. Bönen öppnar oss för den heliga Anden och kan göra oss lyhörda för vilken väg Gud vill leda oss på. Bönen är både det vi vilar oss mot och det som hjälper oss att våga steget ut i det okända.

Texten ovan blev kanske lite väl fokuserad på församlingen och på oss som personer. Men naturligtvis är bönen så mycket mer. Vi ber för familj, släkt och vänner. Vi ber för det samhälle där vi bor, men också för människor och platser långt bort, kanske i en annan världsdel. Vi ber just nu för att kunna mötas utan att behöva hålla avstånd, vi ber om att coronaviruset ska tappa kraft och tyna bort, vi ber om vaccin som är verksamt och utan biverkningar. Hur vi ber och vad vi ber om är olika, men Gud hör alla våra böner!

Utblick

Internationell insamling – till jordens yttersta gräns

Under den första adventshelgen påbörjas insamlingsperioden för vår gemensamma internationella mission. I år är det kanske viktigare än någonsin att vi hjälps åt att samla in de medel som behövs.

Som kyrka är vi kallade att dela evangeliet ”till jordens yttersta gräns”. Både i handling och i ord. Den gränsen kan gå hos urfolken i norra Ryssland, vid byar i Thailands regnskogar, vid en skola högt upp i Anderna eller precis där du befinner dig. Till jordens yttersta gräns förkunnar vi ett evangelium som befriar, räddar och upprättar tillsammans med våra samarbetskyrkor. Det är vad vår internationella mission handlar om.

Församlingens verksamhet de närmaste dagarna:

Söndag 22/11

Titta på TV-gudstjänsten eller valfri gudstjänst på webben.

Tips: Equmeniakyrkan Huskvarna sänder sina gudstjänster live kl 10. De går också att se i efterskott under veckan.

Måndag 23/11

19.00 Bön

Tisdag 24/11

9.00 Vandringsgruppen. Just nu utgår vandringsgruppen från olika platser olika veckor. För närmare info kontakta t ex Lennart Johansson.

Onsdag 25/11

10.00 Promenadgrupp. Samling vid Ansgariikyrkan.

Torsdag 26/11

10.00-11.00 Bön och ljuständning

Ändringar i programmet kan ske med kort varsel. Håll dig uppdaterad genom att titta i almanackan på www.ansgariikyrkan.se

Vi fortsätter att vara rädda om varandra och stannar hemma vid minsta förkylningssymptom, håller avstånd och tvättar händerna.

Veckooffer (eller andra gåvor) kan sättas in på församlingens

bankgiro 358-8969 eller via Swish: 1235288162.

Veckans böneämnen:

-Vi ber för de i vår kyrka som är kallade till evangelister. Vi ber om andlig klarsyn och en förmåga att avläsa tiden. Vi ber också om ett språk i förkunnelse och samtal som kan visa vägen in till mötet med den uppståndne Jesus Kristus. *

-Vi ber för bibelskolan för urfolk i Rysslands polartrakt som Equmeniakyrkan är involverad i. Vi ber för samer från Ryssland, chanter och nenets med flera som inte kunnat träffas som det var tänkt det här året. Skolan är viktig för nya ledare, och det återstår två sessioner på ett par veckor. Vi ber att den ska kunna genomföras under nästa år. *

(*Förkortade texter. Hela texterna hittar du på equmeniakyrkan.se)

-Tillsammans med församlingen i Sundi-Lutete tackar vi Gud för att vi har mat på bordet, kläder att ta på oss och ett hem att sova i.

-Den här veckan ber vi för Jönköpings församling (Svenska kyrkan).

På söndag den 22 november är det nationell bönedag i Sverige. Då har du möjlighet att tillsammans med kristna från alla samfund i landet lyfta situationen kring pandemin inför Gud.

Välkommen att vara med i bön där vi får be för alla drabbade och anhöriga. För alla som kämpar med att få ihop en annorlunda vardag. Och för vishet och ork för alla som på olika sätt jobbar mitt i stormens öga. Läs mer på www.nationellbonedag.com.

Bön i Coronavirustider, formulerad utifrån Jesaja 35

Gud, du som ger styrka åt kraftlösa armar och stadga åt skälvande knän. Du som säger till de som är vettskrämda: ”Fatta mod, var inte rädda!

Gud, du som lovar att vatten bryter fram i ödemarken och en väg även där schakalerna vilar.

Hjälp oss alla att hålla vårt hjärta och våra ögon fästa vid dig. Hjälp oss att inte sluta lita på att du är Gud och att du innerst och ytterst håller allt i din hand.

Jesus Kristus du som är hela världens ljus, du som i fastetid går med oss på den svåra vägen mot Jerusalem, stanna hos alla som är oroliga, stanna hos alla som är sjuka, lys vägen för beslutsfattare, gå vid varje sjukvårdsanställds sida.

Tack att vi får lita på att du är vår medvandrare och aldrig viker från vår sida.

Heliga Ande, kom med kraft och tröst till alla som sörjer en förlorad anhörig, till den som ligger sjuk just nu, till personal över hela världen som sliter.

Upplys oss alla, goda Ande, om hur vi bäst ska handla nu. Hjälp oss att göra det vi kan för att minska smitta, rädsla och misstro.

Till hela din värld som lider av så många slag. Förbarma dig Jesus Kristus.

Du som går kärlekens väg, hjälp oss att fortsätta älska varandra, visa vänlighet och barmhärtighet mot varandra, även när det larmar. Hjälp oss alla att handla ansvarigt.

Så ber vi också – förbarma dig över oss syndare, du som går kärlekens väg, du som kämpar kampen och besegrar allt mörker.

Amen.

Var inte rädd! Men var rädda om varandra! Johanna Johansson, pastor