Veckobrev nr 36

Observera

Denna text publicerades första gången den 3 september, 2020. Den kan därför innehålla information eller ståndpunkter som är inaktuella. Den finns tillgänglig på hemsidan för arkivändamål.

Nu på söndag (6/9) sänds vår gudstjänst i närradion Samradio 98,5. (Obs! Det är inget nattvardsfirande)

I söndags tyckte jag det fungerade bra både med placeringar i kyrksalen och med att ge plats och utrymme efter gudstjänsten. Fortsätt så! Jag vill också påminna om att det finns handsprit på det lilla bordet utanför kyrksalen.

Vi fortsätter att vara rädda om varandra och stannar hemma vid minsta förkylningssymptom, håller avstånd och tvättar händerna.

Veckooffer (eller andra gåvor) kan sättas in på församlingens bankgiro 358-8969 eller via Swish: 1235288162.

Jag har förstått att alla inte har koll på hur jag jobbar, så här kommer lite info om det. Jag är på plats i Jönköping (på expeditionen/i kyrkan/på möten/scouterna /hembesök osv) tisdagar, onsdagar och torsdagar. Jag finns oftast på plats från kl 10 på förmiddagarna. Måndagar är jag ledig och i övrigt arbetar jag en del hemifrån. Jag kan nås via telefon, sms och mail. Om ni har ärende i kyrkan blir jag glad om ni tittar förbi expeditionen och säger hej. Var inte rädd för att störa! Om min dörr är öppen går det bra att byta några ord.

Samtalskvällar och Temagudstjänster utifrån Apostlagärningarna och rubrikerna ”Den kyrka växer som…”. Start onsdag 9 september kl 19.00

Vi fortsätter att fördjupa oss i Apostlagärningarna, men utifrån en ny vinkel. Carl-Erik Sahlberg har skrivit en bok med titeln Den kyrka växer som… där han tittar på gemensamma nämnare för tillväxt under kyrkans historia. Han har identifierat nio olika områden som kännetecknar en växande kyrka. Jag hoppas att samtalskvällarna kan få bli tillfällen för fördjupning och en möjlighet att se på oss själva och församlingen utifrån nya perspektiv. Vilka är vi? Vad vill vi? Hur kommer vi dit? Och framför allt: Vad har Gud för planer för vårt och för församlingens liv? Under hösten har vi tre samtalskvällar, med tillhörande temagudstjänst antingen före eller efter samtalskvällen. Visst vore det roligt om du kunde vara med på alla samtalskvällar och temagudstjänster, men det är absolut inget krav. Kom när du kan! Jag hoppas och tror att dessa samtalskvällar kommer att vara betydelsefulla både för dig och församlingen. Men för att få in andra sätt att se på saker vill jag också uppmuntra dig att ta med dig vänner, grannar, arbetskamrater… Med förhoppning om goda samtal!

Praktisk info om samtalskvällarna: Vi börjar med en gemensam inledning i kyrksalen. Därefter samtalar vi i mindre grupper som placerar sig på olika platser i vår byggnad. Varje grupp får med sig papper med frågor att samtala kring. Vi avslutar med en gemensam återsamling i kyrksalen, där det finns möjlighet att dela med sig av tankar som kommit upp under kvällen.  Det kommer inte att bli någon servering under kvällen.

Församlingens verksamhet de närmaste dagarna:

Söndag 6/9

10.00 Gudstjänst Kristina Gustavsson och Curt Olofson. Sång Caroline Björnberg.

Måndag 7/9

19.00 Bön

Tisdag 8/9

9.00 Vandringsgruppen startar vid IKHP

15.00 Stickcafé

Onsdag 9/9

10.00 Promenadgrupp. Samling vid Ansgariikyrkan.

19.00 Samtalskväll ”Den kyrka växer som är öppen för alla”

Torsdag 10/9

10.00 Bön och ljuständning

18.00 Scout

Ändringar i programmet kan ske med kort varsel. Håll dig uppdaterad genom att titta i almanackan på ansgariikyrkan.se

Veckans höjdpunkt

I söndagens predikan pratade jag om rädslan för det vi inte känner till. Men också om att vi helt naturligt hajar till när vi ser något vi inte sett innan. Ibland lägger vi en värdering i det, men ofta är det bara en kort reaktion på det vi inte upplevt tidigare. Ett av mina exempel var när jag var barn och för första gången såg en kvinnlig busschaufför.

På vägen hem från söndagens gudstjänst stannade jag i Ulricehamn för att handla. Fortfarande iförd pastorskjorta kom jag ut ur affären. Där satt några pojkar. Jag skulle tro att de var i mellanstadieåldern. ”Är du präst?” hörde jag någon fråga. ”Kan en tjej vara präst?” Jag lyckades säga något knapert formulerat om att både tjejer och killar väl kan bli vad som helst. Svaret kom, lite fundersamt, från bänken: ”Neeej, tjejer och killar kan inte bli stenar.” Jag fick förtydliga att jag menade när det gällde yrken. Men vad glad jag blir när barn och unga vågar fråga om det som de undrar över! Och vad glad jag blir när de vågar fundera själva och formulera det som de kommer fram till!

Det är nog därför jag älskar att vara med som ledare i scouterna. Här får vi möjligheten att hjälpa barn och unga att pröva saker, att tänka själva och hitta lösningar på olika problem. Därför hoppas jag också att det kan få bli en konfa-grupp nästa år. Att få fördjupa sig i livet och tron tillsammans med tonåringarna, det är verkligen något att se fram emot.

Guds ord (Romarbrevet 12:9–21)

Er kärlek skall vara uppriktig. Avsky det onda, håll fast vid det goda. Visa varandra tillgivenhet och broderlig kärlek, överträffa varandra i ömsesidig aktning. Slappna inte i er iver, håll er brinnande i anden. Tjäna Herren. Gläd er i hoppet, var uthålliga i lidandet och ihärdiga i bönen. Hjälp Guds heliga med vad de behöver, vinnlägg er om gästfrihet. Välsigna dem som förföljer er, välsigna dem och förbanna dem inte. Gläd er med dem som gläder sig och gråt med dem som gråter. Bemöt alla lika och håll er inte för goda att umgås med dem som är ringa. Var inte självkloka. Löna inte ont med ont. Tänk på vad som är riktigt för alla människor. Håll fred med alla människor så långt det är möjligt och kommer an på er. Ta inte rätten i egna händer, mina kära, utan låt Guds vrede ha sin gång, ty det står skrivet: Min är hämnden, jag skall utkräva den, säger Herren. Men är din fiende hungrig, ge honom att äta; är han törstig, ge honom att dricka. Då samlar du glödande kol på hans huvud. Låt dig inte besegras av det onda, utan besegra det onda med det goda.

Slutord (Matteusevangeliet 7:12)

Jesus sade: ”Allt vad ni vill att människorna skall göra för er, det skall ni också göra för dem. Det är vad lagen och profeterna säger.”

Var inte rädd! Men var rädda om varandra! Johanna Johansson, pastor