Veckobrev nr 26

Observera

Denna text publicerades första gången den 25 juni, 2020. Den kan därför innehålla information eller ståndpunkter som är inaktuella. Den finns tillgänglig på hemsidan för arkivändamål.

Tack för i söndags, ni som var med! Nu har vi firat nattvardsgudstjänst i corona-tider och jag tycker att det fungerade bra. För dig som inte vill/kan/har möjlighet att vara på plats fysiskt går det som vanligt att lyssna på gudstjänsterna i efterskott via vår hemsida. Nästa gudstjänst firar vi i Huskvarna på söndag.

Vi fortsätter att vara rädda om varandra och stannar hemma vid minsta förkylningssymptom, håller avstånd och tvättar händerna.

Veckooffer (eller andra gåvor) kan sättas in på församlingens bankgiro 358-8969 eller via Swish: 1235288162.

Församlingens verksamhet de närmaste dagarna:

Söndag 28/6

10.00 Gudstjänst i Equmeniakyrkan Huskvarna. Johanna Johansson, Ewah och Stefan Sturesson.

16.00 Gudstjänst på arabiska (i Ansgariikyrkan)

Måndag 29/6

19.00 Bön

Onsdag 1/7

10.00 Promenadgruppen samlas vid Ansgariikyrkan

Torsdag 2/7

10.00-12.00 Kyrkan öppen för ljuständning, bön och samtal.

 

måndag-tisdag drar jag mig undan till annan ort för bön och reflektion. Sedan är jag på plats i Ansgariikyrkan onsdag 1/6 och torsdag 2/6 innan jag går på semester.

 

Om du har funderat på att börja prenumerera på tidningen Sändaren är det nu du ska passa på. Sändaren ger medlemmar i Equmeniakyrkan 20% rabatt på helårs- och halvårsprenumerationer just nu. www.sandaren.se/equmeniakyrkan

 

Guds ord (Lukasevangeliet 15:11-32)

Liknelsen om den förlorade sonen

Jesus sade: ”En man hade två söner. Den yngste sade till fadern: ’Far, ge mig den del av förmögenheten som skall bli min.’ Då skiftade fadern sin egendom mellan dem. Några dagar senare hade den yngste sonen sålt allt han ägde och gav sig i väg till ett främmande land, och där slösade han bort sin förmögenhet på ett liv i utsvävningar. När han hade gjort av med allt blev det svår hungersnöd i landet, och han började lida nöd. Han gick och tog tjänst hos en välbärgad man i det landet, och denne skickade ut honom på sina ägor för att vakta svin. Han hade gärna velat äta sig mätt på fröskidorna som svinen åt, men ingen lät honom få något. Då kom han till besinning och tänkte: ’Hur många daglönare hos min far har inte mat i överflöd, och här svälter jag ihjäl. Jag ger mig av hem till min far och säger till honom: Far, jag har syndat mot himlen och mot dig. Jag är inte längre värd att kallas din son. Låt mig få gå som en av dina daglönare.’ Och han gav sig av hem till sin far. Redan på långt håll fick fadern syn på honom. Han fylldes av medlidande och sprang emot honom och omfamnade och kysste honom. Sonen sade: ’Far, jag har syndat mot himlen och mot dig, jag är inte längre värd att kallas din son.’ Men fadern sade till sina tjänare: ’Skynda er att ta fram min finaste dräkt och klä honom i den, och sätt en ring på hans hand och skor på hans fötter. Och hämta gödkalven och slakta den, så skall vi äta och hålla fest. Min son var död och lever igen, han var förlorad och är återfunnen.’ Och festen började.

Men den äldste sonen var ute på fälten. När han på vägen hem närmade sig huset hörde han musik och dans. Han kallade på en av tjänarna och frågade vad som stod på. Tjänaren svarade: ’Din bror har kommit hem, och din far har låtit slakta gödkalven därför att han har fått tillbaka honom välbehållen.’ Då blev han arg och ville inte gå in. Fadern kom ut och försökte tala honom till rätta, men han svarade: ’Här har jag tjänat dig i alla dessa år och aldrig överträtt något av dina bud, och mig har du aldrig gett ens en killing att festa på med mina vänner. Men när han kommer hem, din son som har levt upp din egendom tillsammans med horor, då slaktar du gödkalven.’ Fadern sade till honom: ’Mitt barn, du är alltid hos mig, och allt mitt är ditt. Men nu måste vi hålla fest och vara glada, för din bror var död och lever igen, han var förlorad och är återfunnen.’”

Fundera på

*Vem är förlorad? Vem är förloraren? (Eller vilka?)

– i början av liknelsen?

– när liknelsen slutar?

*Hur ser relationen ut mellan fadern och den son som

– gav sig iväg?

– stannade kvar hemma?

– ångerfull återvänder hem?

– besviken står vid sidan och som vägrar följa med in och fira?

*Är fadern

– rättvis?

– orättvis?

– Fundera med egna ord på en beskrivning av fadern (som inte innehåller orden rättvis eller orättvis)

 

En bön i sommartid (ur Bönboken – tradition och liv nr 525)

Himmelske trädgårdsmästare. I din vård ger jag mitt hjärta. Gör du med det som du finner bäst, men jag tror att det behöver vattnas. Det känns torrt och hårt. I dess djup är ett underbart frö som längtar att växa upp och blomma som en sol. Käre Mästare, världen är full av hjärtan som vill att deras innersta längtan ska slå ut som lysande rosor. Ta hand om oss alla så att din trädgård blir underbart vacker. Dröj inte. Amen

 

Var inte rädd! Men var rädda om varandra! Johanna Johansson, pastor