Veckobrev nr 24

Observera

Denna text publicerades första gången den 11 juni, 2020. Den kan därför innehålla information eller ståndpunkter som är inaktuella. Den finns tillgänglig på hemsidan för arkivändamål.

Nu börjar våra gemensamma sommargudstjänster med Equmeniakyrkan Huskvarna och på söndag är gudstjänsten i Huskvarna.

Vi fortsätter att vara rädda om varandra och stannar hemma vid minsta förkylningssymptom, håller avstånd och tvättar händerna.

När det gäller veckooffer är det viktigt att vi inte ”tappar fart”. Församlingen har kostnader även när verksamheten går på sparlåga. Jag har förresten glömt att berätta att fönsterbytena är klara sedan flera veckor (jag minns inte riktigt när det skedde). Passa på att titta om du har ärende till kyrkan och inte redan har sett det. Riktigt fina fönsterbrädor är också på plats. Veckooffer (eller andra gåvor) kan sättas in på församlingens bankgiro 358-8969 eller via Swish: 1235288162.

Behöver du hjälp med något? Vi kan hjälpa dig med att till exempel handla eller gå till apoteket. Hör av dig till mig, så förmedlar jag kontakten med någon av dem som anmält intresse för att hjälpa till.

Församlingens verksamhet de närmaste dagarna:

Söndag 14/6

10.00 Gudstjänst i Huskvarna med Leif Larsson och Maria Åkesson

Måndag 15/6

19.00 Bön

Onsdag 17/6

10.00 Promenadgruppen samlas vid Ansgariikyrkan

Torsdag 18/6

10.00-12.00 Kyrkan öppen för ljuständning, bön och samtal.

Ändringar i programmet kan ske med kort varsel. Håll dig uppdaterad genom att titta i almanackan på ansgariikyrkan.se

 

Guds ord (Apostlagärningarna 8:26-39)

Filippos och den etiopiske hovmannen

En ängel från Herren sade till Filippos: »Gå nu vid middagstiden ut på vägen som leder från Jerusalem ner till Gaza. Den ligger öde.« Han gick genast. Då kom där en etiopier som var mäktig hoveunuck hos kandake, den etiopiska drottningen, och hade ansvaret för hela hennes skattkammare. Han hade farit till Jerusalem för att tillbe Gud och var nu på väg hem och satt i sin vagn och läste profeten Jesaja. Anden sade till Filippos: »Gå fram till vagnen och håll dig intill den.« Filippos skyndade fram, och när han hörde mannen läsa profeten Jesaja frågade han: »Förstår du vad du läser?« – »Hur skulle jag kunna det utan att någon vägleder mig?« svarade mannen. Och han bad Filippos stiga upp och sätta sig bredvid honom. Skriftstället som han läste var detta:

Liksom ett får som leds till slakt,

liksom ett lamm som är tyst inför den som klipper det

öppnade han inte sin mun.

Genom förödmjukelsen blev hans dom upphävd.

Vem kan räkna hans efterkommande,

när hans liv nu upphöjs från jorden?

Hovmannen frågade Filippos: »Säg mig, vem talar profeten om – sig själv eller någon annan?« Filippos tog då till orda, och med skriftstället som utgångspunkt förkunnade han budskapet om Jesus för honom. När de färdades vägen fram kom de till ett ställe med vatten, och hovmannen sade: »Här finns vatten. Är det något som hindrar att jag blir döpt?« Han lät stanna vagnen, och båda två, Filippos och hovmannen, steg ner i vattnet, och Filippos döpte honom. När de hade stigit upp ur vattnet ryckte Herrens ande bort Filippos, och hovmannen såg honom inte mer; han fortsatte sin resa, fylld av glädje.

 

Tankar inför söndagen

Filippos är verkligen en förebild för oss alla!

*Han lyssnade på Guds ord (förmedlade genom en ängel) och han gjorde det han blev ombedd att göra – han gav sig iväg ut på den öde vägen

*Han vågade prata med en helt okänd person (som dessutom kom från ett annat land)

*Han vågade tilltala en person som var rik och som hade makt

*Han vågade berätta om Jesus

*Han såg inga hinder

Frukten, av Filippos mod och lydnad till Guds önskan, ledde till att den främmande mannen fick höra om Jesus, blev döpt och var fylld av glädje när han fortsatte hemåt.

Bön (ur Bönboken – tradition och liv nr 519)

Som hjorten längtar till bäckens vatten, så längtar jag till dig, o Gud. Amen

 

Var inte rädd! Men var rädda om varandra! Johanna Johansson, pastor