Veckobrev nr 18

Observera

Denna text publicerades första gången den 30 april, 2020. Den kan därför innehålla information eller ståndpunkter som är inaktuella. Den finns tillgänglig på hemsidan för arkivändamål.

!!!Gudstjänster och andra större samlingar är inställda tillsvidare!!!

Utifrån myndigheternas rekommendationer, och i omtanke om våra riskgrupper, fortsätter vi att pausa alla större samlingar. Håll dig uppdaterad om vad som händer i vår församling genom att läsa veckobreven, titta på vår hemsida ansgariikyrkan.se och följa Ansgariikyrkan på Facebook.

Myndigheterna ber oss alla att fortsätta hålla distans till varandra, tvätta händerna noga med tvål och vatten i 20–30 sekunder och hålla oss hemma om vi har de minsta förkylningssymptom och dessutom stanna hemma ytterligare två dagar efter att vi blivit symptomfria. Den som är 70+ eller tillhör någon annan riskgrupp ska ännu mer än andra undvika att riskera att utsätta sig för smitta.

Behöver du hjälp med något? Om du är 70+, tillhör någon annan riskgrupp eller är sjuk så kan vi hjälpa dig med att till exempel handla eller uträtta andra ärenden. Tveka inte att höra av dig till mig så förmedlar jag kontakt med de som kan hjälpa till.

* Den nya adressboken finns att hämta i plastfickorna i kyrkan (för er som inte redan har gjort det) *

Många kyrkor lägger numera ut websända gudstjänster. Veckans tips är Lekeryd och Hovslätt som båda har varsin Youtube-kanal. De kan nås från respektive församlings hemsida. Söndagarnas TV-gudstjänster är ju också ett gott alternativ. (Har du några tips? Meddela mig så kommer det med i nästa veckobrev).

Församlingens verksamhet de närmaste dagarna:

Måndag 4/5

19.00 Bön i kyrksalen

Onsdag 6/5

10.00 Promenadgrupp. Samlas vid Ansgariikyrkan för promenad 40–45 min.

Torsdag 7/4

10.00-12.00 Kyrkan öppen för ljuständning, bön och samtal

18.00 Scouterna

Ändringar i programmet kan ske med kort varsel. Håll dig uppdaterad genom att titta i almanackan på ansgariikyrkan.se

 

Veckooffer och andra gåvor

Veckooffer (eller andra gåvor) till församlingen kan betalas till vårt bankgiro 358-8969 eller via Swish: 1235288162

 

Jag har fått ett samtal från en familj som ska flytta från Öckerö. Nu söker de bostad att hyra. Jag hoppas att det finns någon som har något tips till dem.

_  _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Villa/radhus önskas hyra i Huskvarna/Jönköping fr o m 1 augusti till kristen familj, 6 pers. Ref finns.

Tel. 070-333 63 42

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

 

Böneämnen

* Kom ihåg de vi brukar be för i gudstjänsten och andra i församlingen och i vår närhet som är sjuka eller har extra behov av vår omsorg.

 

* Veckans böneämne tillsammans med församlingen i Sundi-Lutete:

”Bed om frimodighet om att kunna berätta om vår tro på Jesus Kristus Guds son”

 

Guds ord (utdrag ur kommande söndags texter)

Om dagen gick Herren framför dem i en molnpelare för att visa dem vägen, och om natten gick han i en eldpelare för att lysa dem. Så kunde de vandra både dag och natt. (Andra Moseboken 13:21)

 

Gud har inte bestämt oss till att bli offer för vreden utan till att vinna frälsning genom vår herre Jesus Kristus, som har dött för oss för att vi skall leva tillsammans med honom, vare sig vi nu är vakna eller sover. Därför skall ni trösta och bygga upp varandra, så som ni ju också gör. (Första Thessalonikerbrevet 5:9–11)

 

Ett nytt bud ger jag er: att ni skall älska varandra. Så som jag har älskat er skall också ni älska varandra. (Johannesevangeliet 13:34)

 

Han ger läkedom åt de förtvivlade, han helar deras sår. Han bestämmer stjärnornas antal och ger dem deras namn. Vår Herre är stor, hans kraft är väldig, hans vishet är utan gräns. (Psaltaren 147:3–5)

 

Tankar en vanlig vardag i Guds universum

Idag hände något väldigt spännande. Jag arbetar hemifrån idag och zappade på tv:n när jag ganska sent intog mitt förmiddagskaffe. Jag tryckte på 1, 2, … men när jag tryckte på 3 blev det istället 33. Jag blev lite sur på fjärrkontrollen och tryckte igen på 3, men återigen blev det 33. Då råkade jag se namnet på programmet: Genius by Stephen Hawking. Jag blev nyfiken. Det handlade om universum. Genom enkla och förståeliga experiment fick både volontärerna som utförde dem och jag som satt framför tv-skärmen en upplevelse av universums storhet, hur universum expanderar och en aha-upplevelse av universums startpunkt (utifrån teorin om att allt startade med en Big Bang).

Nu kanske några av er backar. Ni som har en annan bild av skapelsen. Framför allt ni som anser att bibeln och vetenskapen står i motsatsförhållande till varandra.

Jag har i botten ett naturvetenskapligt tänk. Men det var också när jag i 12-årsåldern funderade kring universum som jag fann Gud. För mig är naturvetenskapen vårt mänskliga, begränsade försök att förklara och förstå Guds skapelse. Jag vill förstå. Jag fascineras av allt det fantastiska Gud har skapat. Ju mer jag förstår av världen och skapelsen och hur allt fungerar, desto mer fascinerad blir jag av Gud som har lagt allt detta tillrätta som ett gigantiskt pussel.

I programmet jag såg användes ganska vardagliga saker i de olika experimenten. 1) ett fotografi av en liten del av universum, ett teleskop och ett hjul som mätte sträckan från teleskopet till bilden som befann sig långt bort på en golfbana 2) en dragracingbil och en mikrofon som spelade in ljudet 3) löpare som rörde sig i olika hastighet från sin startpunkt 4) ett antal personer på skridskor med varsin lövblås med monterad ballong.

Jag kan inte på det här begränsade utrymmet återge vad som hände i de olika experimenten, men det blev konkret och lättfattligt. Men det var i det sista experimentet som aha-upplevelsen kom, både för mig och volontärerna i programmet. De hade två skärmar med lysande galaxer. En märkt ”för 1 miljard år sedan” och en märkt ”nutid”. De båda skärmarna visade samma galaxer, men alla hade flyttat på sig, mer eller mindre, under åren som gått. När de satte dessa skärmar framför varandra kändes som att man skulle kunna hitta universums mittpunkt genom att flytta skärmarna i förhållande till varandra. Men det visade sig att varje gång de fixerade punkterna för samma galax över varandra såg det ut som om det var där universums mittpunkt var. Som om alla de andra galaxerna hade rört sig utåt från just denna punkt. Det de kom fram till (och andra forskare kommit fram till innan dem) var att varje plats i universum är dess mittpunkt. Stephen Hawking förklarade på slutet att varje plats är universums mittpunkt eftersom allt från början kommer från en oändligt liten punkt som var universums ursprung.

Jag förstår att en del av er är skeptiska. Men våra fysiska lagar säger att inget kan röra sig av sig självt. Det måste tillföras någon typ av energi för att starta en rörelse. Om allt från början bara var en oändligt liten punkt. Vad var det då som fick denna punkt att dela sig och röra sig utåt i ett, i alla fall i våra ögon, oändligt stort universum? Om det var en Big Bang – vad var det då för energi som triggade igång denna explosion? Enligt mitt sätt att se det finns det bara en möjlig kraftkälla som kan ligga bakom något sådant och det är GUD!

Förklaringen att varje plats i universum är dess mittpunkt är så hissnande och så omöjlig att förstå, men samtidigt ger det mig en trygghet. Då kan jag känna att jag är viktig i Guds ögon, oavsett om jag befinner mig hemma i Nitta eller på jobbet i Jönköping, eller på resa i ett annat land, eller om jag så befann mig på månen. Samtidigt som varje människa, just där de befinner sig, är lika viktig som jag. Dessutom har Gud full koll i varje annan galax i vårt universum. Varje plats är lika viktig för honom. Varje plats är en del av hans skapelse. För Gud är så mycket större än vi kan tänka oss. Samtidigt som han finns nära var och en av oss.

PS. Jag är också övertygad om att Gud hade sitt finger med i spelet när jag fick in en annan kanal på tv:n än jag hade förväntat mig. Livet med Gud är alltid spännande om man tillåter sig att se honom i vardagen!

 

Vi ber (kyrkoårets bön för den kommande söndagen med temat Vägen till livet)

Gud vår Fader, du som ger oss den glädje som ingen kan ta ifrån oss och är källan till vår lovsång,

för oss på dina vägar till det mål som du har lovat oss och lär oss att älska varandra genom Jesus Kristus. Amen

 

Var inte rädd! Men var rädda om varandra! Johanna Johansson, pastor