Veckobrev nr 14 2020

Observera

Denna text publicerades första gången den 2 april, 2020. Den kan därför innehålla information eller ståndpunkter som är inaktuella. Den finns tillgänglig på hemsidan för arkivändamål.

Gudstjänster och andra större samlingar är inställda tillsvidare

Utifrån myndigheternas rekommendationer, och i omtanke om våra riskgrupper, fortsätter vi att ställa in alla större samlingar.

Bönesamlingen på måndagar kl 19 och vandrings- och promenadgrupperna fortsätter. På torsdagarna framöver kommer kyrkan att vara öppen kl 10-12 för ljuständning, bön och samtal.

Bönesamlingarna och utomhusaktiviteterna är öppna för alla.

• Om du har symptom på influensa eller förkylning ska du stanna hemma
  • Kom ihåg att tvätta händerna ofta och noggrant
  • Undvik att hälsa i hand när vi träffas
  • Håll avstånd mellan varandra både inomhus och utomhus

Var gärna med och be just där du befinner dig, även om du inte har möjlighet att komma till kyrkan.

Tips på TV-gudstjänster och websända gudstjänster söndagen den 5 april:

*Johanna Johansson predikar i Equmeniakyrkan Fristad kl 10. Livesändning (utan närvarande församling) via deras hemsida www.equmeniakyrkanfristad.se Klicka på ”titta på gudstjänst”, så kommer du rätt (inspelningen ligger troligen kvar om du vill titta vid ett senare tillfälle).

*Immanuelskyrkan Jönköping websänder gudstjänst med påskmonologer kl 11

*SVT2 kl 10:00 Gudstjänst från Askeby kyrka, Östergötland. Biskop Martin Modéus leder en nyinsatt gudstjänst med anledning av det uppkomna läget i vårt samhälle och vår värld.

Behöver du hjälp? Vill du hjälpa till?

Du som är i riskgrupp eller som är sjuk: Om du behöver hjälp med att till exempel handla eller uträtta andra ärenden? Hör av dig till pastor Johanna så förmedlar jag kontakt med de som kan hjälpa till.

Vill du hjälpa till? Hör av dig till pastor Johanna. (Om är under 70 år).

Även du som är över 70 kan självklart hjälpa till! Genom bland annat telefonsamtal, kanske ett brev eller vykort och naturligtvis med bön.

19.00 Bön i kyrkan

09.00 Vandringsgrupp

14.30 Andakt Rosengården. INSTÄLLT!

15.00 Daglediga RPG. INSTÄLLT!

10.00 Promenadgrupp. Samlas vid Ansgariikyrkan för promenad 40–45 min. Medtag eget fika om du vill sitta ner en stund i gemenskap efter promenaden.

Skärtorsdag 9/4

10.00-12.00 Kyrkan öppen för ljuständning, bön och samtal

11.00 Andakt Österängen. INSTÄLLT!

Guds ord

(Matteusevangeliet 21:1–11)

När de närmade sig Jerusalem och kom till Betfage vid Olivberget skickade Jesus i väg två lärjungar och sade till dem: ”Gå bort till byn där framme, så hittar ni genast ett åsnesto som står bundet med ett föl bredvid sig. Ta dem och led hit dem. Om någon säger något skall ni svara: Herren behöver dem, men han skall strax skicka tillbaka dem.” Detta hände för att det som sagts genom profeten skulle uppfyllas: Säg till dotter Sion: Se, din konung kommer till dig, ödmjuk och ridande på en åsna och på ett föl, ett lastdjurs föl. Lärjungarna gick bort och gjorde så som Jesus hade sagt åt dem. De hämtade åsnan och fölet och lade sina mantlar på dem, och han satt upp. Många i folkmassan bredde ut sina mantlar på vägen, andra skar kvistar från träden och strödde dem på vägen. Och folket, både de som gick före och de som följde efter, ropade: ”Hosianna Davids son! Välsignad är han som kommer i Herrens namn. Hosianna i höjden!” När han drog in i Jerusalem blev det stor uppståndelse i hela staden, och man frågade: ”Vem är han?” Och folket svarade: ”Det är profeten Jesus från Nasaret i Galileen.”

Tankar inför söndagen

Jesu rider in i Jerusalem på en åsna, på väg att fira påsk med sina lärjungar. Det får vi läsa om nästan varje år när det är Palmsöndag (utom vart fjärde år då vi får läsa en annan text som kommer från Johannesevangeliet). På ett sätt är allt som vanligt. Kyrkoåret rullar på: Palmsöndag, stilla veckan, skärtorsdag och så vidare. Men i år är det ändå inte som vanligt. Just nu är vi många kristna i Sverige och i världen som inte kan fira påsken genom att gå på gudstjänst. Just nu är vi många som inte kan fira påsken med familj, släkt och vänner. Just nu är vi många som inte kan njuta av en resa under påsklov eller påskhelg. Allt är så annorlunda!

Jesus skulle fira påsken i Jerusalem med sina lärjungar. På ett sätt var allt som vanligt. Men nu bad Jesus om en åsna. Förväntningarna hos både lärjungarna och folket som såg honom rida in i staden skruvades upp. Den blivande kungen var på ingång. Nu skulle skrifternas ord gå i uppfyllelse. Jesus var den som skulle leda dem när de ockuperande romarna skulle kastas ut ur landet. Men några dagar senare ser de Jesus tas tillfånga, torteras och avrättas. Förväntningarna slogs i spillror och hoppet försvann i ett slag. Men i det mörkaste mörker kom ljuset. Jesus stod upp igen. Människorna hade förväntat sig att räddningen skulle ske på ett sätt som deras mänskliga hjärnor hade räknat ut. Men Jesus blev deras räddning på ett sätt de aldrig någonsin hade kunnat förvänta sig.

När mörkret känns mörkt och när oron tränger sig på. Då finns Jesus där som ett ljus i mörkret. Och vi kan lita på att vi är räddade!

Välsignelse

Gud, välsigna mörkret så att det blir lysande.

Ge de trötta mod, de lidande hopp och de rädda tröst.

Var inte rädd! Men var rädda om varandra!

Johanna Johansson, pastor

*Välsignelsen är hämtad ur Bönboken – tradition och liv